• Gratis verzenden vanaf €35
  • Levertijd 1 a 2 dagen
  • Veilig betalen met IDeal
  • Levering uit vooraad

Hout-doe is gestopt met "bamboe servies" Waarom?

dinsdag 23 februari 2021

Hout-doe is gestopt met "bamboe servies" Waarom?

Tot vandaag hadden wij bamboe kinderserviesjes in het assortiment. De afgelopen decenia is gebleken dat het snelgroeiende bamboe een goed,  ees duurzaam alternatief is voor ook diverse houten speelgedproducten.  Het materaal Bamboe is op zich zelf duurzaam toe te passen MAAR in gemalen vorm en gebonden met de voor het gebruik bestendige noodzalijke bindmiddelen is een ander verhaal. Voortschrijdend onderzoek en inzicht laat zien dat de populistische flow die het prioduct  Bamboe heeft gekregen is overrould en dus doorgeslagen. Het gebruik van bamboe in combinatie met kunststof/plastic/bindmiddel wordt anno nu onterecht als duurzaam beschouwd.

In feite zou je kunnen stellen dat de consument bij de producten (gemaakt van gemalen bamboe en vermengd met bindmiddel) niet goed wordt geinformeerd over de productie en het gebruik, over de (mindere) biologische afbreekbaarheid, dat over de claimd dat het 100% natuurlijk is. Ook het niet of niet duidelijk  vermelding van het gebruikte bindmiddell is niet juist. Anderzijds voldoet bamboe servies volgens de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit NVWA aan alle EU-richtlijnen op het gebied van voedselveiligheid.

Naar onze verwachting is deze problematiek dermate onwenselijk  dat er in de toekomst geen bamboe meer zal worden toegelaten als additief in kunststof voedselcontactmaterialen, en zal dat in Europese wetgeving worden verboden. Wanneer die zal zijn? Geen idee. Dat kan Juni zijn, maar ook December of een datum in 2022. Uit verkregen informatie is gebleken dat binnen de Europese overheden Nederland  samen met België en Luxemburg de opdracht hebben gekregen om een gezamenlijke EU-strategie te bepalen. De discussie met alle lidstaten moet nog gevoerd worden maar dit zegt al genoeg over de feitelijke stand van zaken. En bevestigd dus dat gemalen bamboe verbonden met kunsstof zoals nu geproduceerd NIET Duurzaam is.

Vanuit onze eigen maatschappelijke verantwoordelijkheid vinden we het niet verntwoord om eerst te wachten op komende regelgeving en hebben we dus besloten om per direct het bamboe servies uit de verkoop te nemen.

LET OP: De verkoop van bamboeservies aan consumenten is formeel nog gewoon toegestaan maar in onze ogen niet meer maatschappelijk verantwoord. De toepassing van Bamboe als hout bv in loopfietsjes valt hierbuiten. Serviesjes van Melamine en andere kunststof vallen  ook buiten deze discussie omdat daarvan de slechte biologische afbreekbaarheid en dus de mindere mate van duurzaamheid, de schadelijkheid voor de planeet, algemeen bekend wordt verondersteld.

Plaats uw commentaar